Skip to content

Ei, și?

December 13, 2017
 • La începutul anilor ‘9o s-a întâmplat ca, registrului auto, înființat la propunerea și în cadrul Institutului de cercetări în transporturi, să-i fie atribuite la separarea de institut, activele departamentelor de cercetare auto ale acestuia, deși existau agenți economici care se ofereau să le atribuie condiții mult mai bune. Am avertizat pe decidenții ministeriali de la acea vreme că în urma unei astfel de decizii, cercetarea din transporturi auto va dispărea din România, ceea ce s-a și întâmplat. Ei, și?
 • Similar, am spus că ar fi oportun să se acorde registrului feroviar, înființat la propunerea și în cadrul Institutului de cercetări în transporturi, un sediu la unul dintre agenții economici feroviari, având mari dificultăți financiare. Totuși, instituțiile responsabile ale timpului au decis desprinderea din institut a activelor departamentelor de cercetare feroviare pentru a le atribui registrului feroviar, deși i-am avertizat că în urma unei astfel de decizii, cercetarea feroviară va dispărea din România, ceea ce s-a și întâmplat. Ei, și?
 • Când am propus transformarea Institutului de cercetări în transporturi în institut național, pregătind în acest scop și documentația necesară cu sprijinul Ministerului Cercetării și Tehnologiei, decidenții de atunci s-au grăbit să-l transforme în societate comercială cu capital majoritar de stat. Am spus atunci că introducerea vectorilor de ineficiență prin factorul politic care a pătruns în consiliul de administrație și adunarea generală a acționarilor, ca reprezentanți ai statului, va scădea competitivitatea institutului în piața proiectelor, ceea ce s-a și întâmplat. Ei, și?
 • Când Institutul de cercetări în transporturi era la un maxim al indicatorilor de eficiență, decidenții ministeriali au schimbat conducerea acestuia (în mod ilegal, dar aceasta-i o altă poveste), înlocuind-o cu o echipă mai numeroasă și de calitate îndoielnică, majoritatea utilizând un limbaj vulgar și cu multe înjurături. Am avertizat că vor pleca cercetătorii valoroși și deși salariul noului director general a fost mărit de opt ori față de al precedentului, iar indicatorii au fost planificați la valori de șapte ori mai mici, institutul va intra chiar și pe pierderi, pierzând și din active, ceea ce s-a și întâmplat. Ei, și?
 • Când decidenții vremii au hotărât desființarea Centrului de studii europene în transporturi pe care-l înființasem în cadrul Institutului de cercetări în transporturi, transformând astfel și clădirea destinată acestuia în bloc de locuințe, am avertizat că aceasta va duce la scăderea potențialului de abordare a proiectelor europene, ceea ce s-a și întâmplat. Ei, și?
 • Când a fost restructurată flota maritimă sub pretextul introducerii competiției, rezultând trei firme mari cu capital majoritar de stat, am spus că această măsură nu-i suficientă în obținerea obiectivului stabilit pentru că piețele firmelor respective nu au nimic în comun. Pentru competiție, trebuia continuată divizarea fiecărei companii pentru a genera competitori în fiecare piață, care apoi, să fie privatizați imediat. Altfel, acele firme mari cu capital majoritar de stat riscau să fie jefuite sistematic prin diferite metode, inclusiv prin locația de gestiune, ceea ce s-a și întâmplat. Ei, și?
 • Am spus că atribuirea unor agenți economici a controlului pe termen lung asupra unor zone portuare maritime și fluviale, fără prestabiliea unor restricții stimulative de utilizare a acestora, va duce la sporirea riscului de reducere a rolului și ponderii zonelor respective în circuitul portuar și logistic, ceea ce s-a și întâmplat. Ei, și?
 • Am spus că managementul terminalelor intermodale trebuie scos de sub controlul agenților logistici cu capital majoritar de stat pentru că există riscul comportamentului rigid în piață, precum și al jefuirii activelor și degradării infrastructurii acestora, ceea ce s-a și întâmplat. Ei, și?
 • Am spus că introducerea așa-zisului management privat la firmele cu capital majoritar de stat nu duce la perfecționarea indicatorilor de eficiență pentru că acționarul majoritar este cel care influențează activitatea echipei manageriale, ceea ce s-a și întâmplat. Ei, și?
 • Ar putea fi enumerate multe alte exemple care v-ar albi părul. Ei, și?
Advertisements

From → Mgmt & Org

One Comment
 1. Reblogged this on Motanul Incaltat and commented:
  Un titlu bun, foarte semnificativ! Tot asa si articolul!

  La fel se poate spune si despre faptul ca in 10 ani, 2007-2017, au plecat din tara 3,4 milioane de romani, reprezentand 17% din populatia tarii. Ei, si?
  https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22312061-exodul-romanilor-confirmat-din-2007-pana-2017-plecat-din-tara-3-4-milioane-romani-aproximativ-17-din-populatie-romania-locul-doi-mondial-emigratie-dupa-siria.htm

  Din pacate, traim inca sub semnul acestui “ei, si?” si nu prea vad ca ne revenim…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: