Skip to content

Expectativă versus acțiune

June 13, 2016

Starea de expectativă este antisocială. Nu este conformă nici cu textul biblic: aceluia care știe să facă bine și nu-l face, aceasta îi este păcat (Iacov 4.17). Rezultă că expresia ‘nu mă bag, nu mă amestec’, deși știai cum trebuie procedat ca să fie bine, este un păcat. Dacă cineva este oportunist, nu are opinii partizane, atunci nu va primi răspuns la propriile sale întrebări. Modelul fundamental stă în Marcu 11.28-33: întrebându-L preoții cu ce autoritate face tot ceea ce făcea, Isus le-a promis că le răspunde dacă și ei răspund la o anumită întrebare care era o întrebare-test prin care ei și-ar fi declarat poziția. Dar ei s-au dovedit a fi oportuniști, refuzând să răspundă. Atunci, Isus a decis că nici ei nu merită un răspuns. Nu-ți este permis să privești nepăsător la o nelegiuire, la promovarea degradării morale a societății prin media, la prădarea economiei, la distrugerea sistemelor de sănătate și educație etc. Chiar și într-o societate comercială, atunci când acționarii nu reacționează la comportamentul arbitrar al acționarului majoritar (care, de regulă, este statul) spre scăderea eficienței firmei, comit un păcat. Nici adoptarea unei poziții minimale de îngrijorare nu este o alternativă salvatoare (Matei 6.33-34). Îngrijorarea nu înseamnă acțiune, nu rezolvă problema, ci doar macină nervii și resursele. Însă, cel care este proactiv, previzionează răul și ia măsuri din timp, ascultând de vorba înțeleaptă (Ieremia 22.21), poate să promoveze binele, performanța.

Advertisements

From → Theo-Systems

2 Comments
  1. Ne dati teme din ce in ce mai grele.Intrebare ajutatoare : Simpla exprimare in scris a ingrijorarii se poate numi actiune sau expectativa(nutrirea sperantei) ca cineva va lua aminte si va purcede la actiune?Oportunistii au mereu opinii partizane,mereu altele.
    https://www.youtube.com/watch?v=P5WSVxMYLRk minutul 14:51

    • Bine spus! In ceea ce ma priveste, as spune ca exprimarea ingrijorarii este actiune, iar sa ramai ingrijorat nu este actiune. Secventa din Caragiale este bine aleasa, fiind si un deliciu de care m-am bucurat recent nu stiu a cata oara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: