Skip to content

Nimic, Gol, Nimeni

May 22, 2016

Ce este Nimic? Ceva care nu există? Nu, Nimic există. Este ceva încă necunoscut omului, pe care nu-l poate percepe, localiza și explica. Este veriga pe care încă n-o poate defini, măsura și cuprinde. Ce este acolo? Nimic! vine răspunsul, pentru că, ceea ce este acolo, încă nu are nume. Este un substitut la răspunsul ’nu știm’ referitor la o anumită întrebare. Este uneori ceva căruia i se dă numele Nimic pentru a avea un reper formal într-un spațiu despre care nu știm ce este și ce contine. Celelalte lucruri știute se raportează mutual și cu acest Nimic. ’Am fost acolo și nefiind Nimic, am plecat dincolo’, se spune uneori introducându-l pe Nimic în raționament. ’Acolo unde credeam că nu era Nimic, am aflat că de fapt, este cutare obiect’ își actualizează cineva afirmațiile anterioare. Dacă un obiect se micșorează de n ori până la infinit, el rămâne totuși un obiect, chiar dacă este infinit de mic, dar despre care cineva ar putea să spună că este Nimic. Uneori Nimic poate fi considerat înrudit cu conceptul de Gol. Deosebirea dintre ele este că acesta din urmă poate avea forme definite prin margini, deși este posibil ca acestea să nu facă parte din el. În schimb, Nimic poate fi o noțiune abstractă fără a se cunoaște despre ce este vorba. Plasticienii (H. Moore, de pildă) modelează și manipulează deseori golurile pentru a crea satisfacții estetice care, dacă nu generează reacția publicului, nu sunt validate. Acest lucru este valabil și pentru instituţii şi manageri care trebuie să ştie că orice reglementare sau decizie are sens doar dacă generează acțiune și reacţiune, feed-back. Altfel, nu există şi nu este luată în seamă de utilizatori. Este ca reflexia în oglindă, care, dacă nu-i vizibilă, nu există nici imaginea proprie, cea reală. Iar cine nu există, nu are viitor. De exemplu, dacă o lege este încălcată și nu generează reacţia unei instituţii, atunci această lege nu există. Dacă un manager are rezultate slabe sau sub nivelul celor realizate de managerul dinaintea sa, iar acţionarii nu reacţionează, acea firmă riscă să decadă, este ineficientă şi nu are viitor. Cel care nu lasă urme pe unde trece, nu există sau, în cel mai bun caz, este un Nimeni. Iar mai mulți nimeni, dacă au și drept de vot … nu vor face nimic, generând noi goluri.

Advertisements

From → Science

One Comment
 1. George Naumof permalink

  Matematicienii din cele mai vechi timpuri au simtit nevoia sa reprezinte nimic-ul prin ceva similar cifrelor care reprezentau ceva care exista si putea fi numarat (numere naturale) si au inventat cifra zero. Astfel, nimic-ul a primit o reprezentare in plus fata de cuvantul rostit si scris “nimic”.
  Din nefericire, asistam cum niste neica “Nimeni”, in zilele noastre, au hotarit ca exista “tribuna zero”, “camerele zero zero”, chiar si “clasa zero” la scoala, pentru a umple “golul” din capacitatea lor de gandire. Vorba poetului, pentru ca toate acestea trebuiau sa poarte un nume, li s-a spus “zero”, fara sa tina cont de faptul ca zero este reprezentarea matematica a “nimic-ului”.
  Aveti grija cu cine votati!
  Cu deosebita stima,
  G. Naumof

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: