Skip to content

Paradox religios contemporan

April 16, 2016

Pare straniu că oamenii zilelor noastre au o pornire viscerală antireligioasă, chiar și atunci când nu este cazul, se opun automat oricăror chestiuni legate de religie: subvenționarea cultelor, fapte de binefacere, religia în școli, construcția de biserici și a catedralei (doar în cazul religiei ortodoxe) etc. Să fie aceasta, o reminiscență a păcatului originar (Geneza 3.23-24, Romani 5.12) sau a urii pe care Isus a cunoscut-o din partea contemporanilor? De regulă, oamenii simpatizează cu golanii, derbedeii, răufăcătorii, leneșii etc. Nu-i agreează pe cei buni, corecți, cinstiți, harnici, altruiști etc. După cum, nu simpatizează nici cu cei care promovează astfel de atitudini. Oare, de ce? Pentru că este greu să fie drepți (Romani 3.10) sau pentru că au păcătuit (Romani 3.23)? Sau pentru că, știindu-și faptele rele, preferă întunericul și nu vin la lumina pe care o urăsc (Ioan 3.20)? Ar putea fi și consecința unei eventuale rivalități între religii, având în vedere fenomenul straniu  generat în problema catedralei. Oamenii sunt nemulțumiți că după mii de ani, de la generațiile anterioare n-au rămas pe aceste locuri construcții durabile, din piatră, catedrale, înaintașii preferând lemnul, cărămida și chirpiciul în construcții. Și totuși, aceleași persoane, călătorind ca turiști peste hotare, deși cad în extaz când văd catedrale mai vechi (Paris, Amiens, Koln, Londra etc.) sau mai noi (Barcelona, fiind reprezentantul tipic), se sufocă de furie pentru că se construiește o catedrală în București. Uimitor este că furia este îndreptată doar împotriva religiei ortodoxe, deși BOR și celelalte religii (catolică, baptistă etc.) au construit cam același număr de biserici în ultimele decenii. Poate că psihologii, sociologii și proprii lor duhovnici ar putea să le explice acestor persoane cum ar arăta societatea fără religie. Nu este întâmplătoare expresia din popor ‘cutare n-are nici-un dumnezeu’ atunci când se referă la cineva de cea mai joasă speță.

From → Uncategorized

4 Comments
 1. Explicatia este mult mai simpla si nu trebuie cautata in Biblie, o gasim, daca vrem, in starea natiei. Cata vreme constructia s-ar face exclusiv din donatii private, cheltuielile bugetare putand fi directionate exclusiv catre domenii prioritare dezvoltarii tarii, nimeni nu ar avea nimic de comentat in proza sau in versuri,
  Paradoxul este altul: in socialismul asa-zis ateist care nu avea in plan construirea de biserici si catedrale- unele au disparut asa cum au disparut si multe gospodarii, ca sa faca loc locuintelor pentru mai multi oameni- grija pentru viata oamenilor era prioritara. Cand v-ati format ca om si ca specialist, cand v-ati cumparat o casa, atunci sau acum?
  Rolul secretarului de partid a fost luat de popa. Inainte te duceai la o autoritate locala care putea sa mijloceasca, direct sau prin relatii, implinirea dorintei tale- o casa, un serviciu mai bun, o masina, un TV color- , acum te duci la un preot, carui-i spui pasurile tale, el urmand a se ruga pentru tine sau chiar a interveni direct pe caile cele mai lumesti, cunoscute si batute de secole. Oamenii merg la biserica din patru motive: din nevoia de socializare/trend/, sa ceara ceea ce nu au, sa multumeasca pentru ceea ce au/putini/, si, in ultimul rand, din nevoia de a lasa divinul cu care au fost inzestrati sa comunice cu DIVINUL UNIVERSAL.
  CREDINTA si faptele noastre de credinta ne salveaza.
  Centrul ortodoxiei cu ale sale lacasuri si cu ai sai rugatori , Constantinopolul, este si astazi sub controlul musulmanilor. Sa fi fost credinta otomanilor mai mare decat a bizantinilor?
  Se va repeta acest moment pe coordonatele timpurilor noastre, vor reusi musulmanii sa-si impuna religia in UE, cu toate falnicele sale catedrale?
  Si atunci ce explcatie vor mai da duhovnicii, credinciosilor.?Ca a fost putina credinta lor ? Ca asa au decis conducatorii statelor, sa-l vanda iar pe Iisus pentru 30 de arginti?
  Numai Dumnezeu stie.

 2. Remarcabil comentariul. Totusi, trebuie separate lucrurile. Problemele mentionate in prima parte a comentariului pot fi rezolvate f. usor astazi daca se recupereaza miile de miliarde furate, daca se reduce economia subterana, daca sunt reconstruite pe alte baze (moderne) educatia, sanatatea, cercetarea si economia etc. Dar aceasta nu-i treaba religiei, ci a politicienilor. Religia trebuie sa cultive sanatatea morala a oamenilor, a sufletelor, sa-i faca sa stie ce este bine si ce este rau etc.

 3. Stimate coleg,
  Avind in vedere ca mile de miliarde au fost furate de acei oameni carora religia ar fi trebuit sa le cultive sanatatea morala ,sa-i invete ce este bine si ce este rau si mai ales sa-i invete sa faca bine si sa se fereasca sa faca rau cred ca ar trebui sa iti revizuesti parerea ca “aceasta nu e treaba religiei”si mai mult existenta acestor fapte arata ca ,din pacate,se poate spune ca religia nu si-a prea facut “treaba” in aceasta directie, corifeii ei din ortodoxie fiind probabil ocupati cu chestiuni mult mai lumesti amintite de multi ,unele stiute si vizibile cu ochiul liber.

  • ‘Sa faci ce zice popa, nu ce face popa’. Sigur ca vor exista intotdeauna si cei rai, dar tocmai din acest motiv cei buni vor fi si mai buni, iar notiunile vor fi mai clar definite si mai usor de urmat. Important este ca aceia care sunt in categoria ‘rai’ sa fie tot mai putini. Fara religie, in loc de societate bazata pe notiunile de bine si rau, ar fi legea junglei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: