Skip to content

Fotonii de pază la infrastructură

May 8, 2013

Deunăzi, un oficial care organizase pe termen scurt, la începutul lunii mai, un serviciu feroviar normal pe o anumită magistrală, luând măsuri de prevenire a furturilor din infrastructură, se întreba cu ce bani vor fi plătiți jandarmii care vor asigura paza pe o perioadă mai lungă de timp. Această atitudine oarecum oficială l-a intrigat pe amicul acela pe care-l cunosc mai bine decât pe mine însumi. ‘Dom’le, politicienii ăștia și cu toate instituțiile respective, nu-și dau seama că ei trebuie doar să-și facă datoria, fiind deja plătiți în avans atunci când noi am plătit impozitele. Cum adică, să-i plătesc ca să-și facă treaba? Altă plată? Adică, …șpagă?!‘

Auzindu-i raționamentul, m-a dus gândul la proprietățile fotonului. Fotonul este particula elementară care stă la baza tuturor formelor de lumină. Masa fotonului este diferită de zero doar dacă această particulă se află în mișcare. Cu alte cuvinte, lumina există doar dacă fotonii care o compun, există, adică nu se află în repaus. Când fotonii se opresc, lumina dispare. Analogia cu instituțiile, precum ministerele, jandarmeria, poliția, inclusiv poliția transporturilor, serviciile de informații etc., este evidentă: acestea există doar dacă funcționează. Dacă ele funcționează, furturile din infrastructură se reduc sub limita care amenință siguranța circulației. Altfel, aceste instituții nu au sens, trebuie desființate pentru că starea lor de repaus este absurdă.

Și una și alta, fotonul și instituția, au suport energetic permanent: fotonul este cuplat  la cuptorul solar, iar instituția la resursele contribuabilului. Așa cum lumina își face datoria, trebuie ca și instituțiile să-și facă datoria pentru că aceasta este firea lor, starea lor normală. Ele nu există în repaus, ci doar funcționând. Vorba e, sunt ele lăsate să-și facă treaba?

Advertisements

From → Swirls

One Comment
  1. George Naumof permalink

    Poate ca ar trebui stimulati guvernantii ca sa citeasca aceasta postare si astfel vor intelege si ei cum e cu fotonii. Nu cred ca vor pricepe cum ar trebui sa transpuna legile fotonilor asupra jandarmilor, dar macar 50% vor ramane mirati de trasnaia de a gasi similitudini intre jandarmi si fotoni.
    Cu stima,
    G. Naumof

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: