Skip to content

Te cunoaste careva?

April 1, 2013

Omul este cel mai aproape de el insusi in spatiul propriilor ganduri. Cu cat mesajele sale ajung mai departe, incercand sa le comunice si altora, cu atat mai mult se reduce intelesul acestora. De fapt, el comunica doar proiectii ale mesajului initial. Fiind scriitor, pictor, sculptor, inginer, filosof sau matematician, este greu pentru lume sa afle ceea ce el este. Viteza mesajului se reduce inca din faza preliminara de parasire a spatiului gandurilor sale si scade enorm de mult la transmiterea in mediul exterior prin vorbit, scris, desenat, sculptat etc. Canalele de comunicare au randamente subunitare prin care se pierde informatia initiala generata in mintea sa. Talentele cuiva in anumite domenii inseamna nu numai capacitatea creierului de generare a cunoasterii, ci si performantele canalelor de comunicare a informatiei generate de mintea sa. Nu suntem in stare sa aratam in totalitate cine suntem (O lume toata-ntelegea /Tu nu mai inteles, M. Eminescu).

Procesul invers este cunoasterea unui individ, care este, de asemenea, foarte dificila. Se incepe cu primul contact si se continua pana cand se ajunge la mesajul initial generat in mintea acestuia. Cu cat utilizezi mai multe canale de cunoastere si de receptare a unui individ, cu atat il cunosti mai bine si te apropii de forma nevazuta a personalitatii aflata in mintea sa. Se poate intampla sa-ti placa cineva la prima vedere, iar dupa ce vorbesti cu el un anumit timp, il privesti, il simti, il testezi, il analizezi pe diferite planuri, s-ar putea sa constati ca acesta este cu totul altfel. Cunoasterea unui individ, identificarea fetei sale nevazute, reprezinta un mare talent. Din acest motiv, dupa un timp se poate intampla sa primesti replica (iar din partea femeilor, intotdeauna): ‘nu esti cel pe care am crezut ca-l cunosc!’

P.S. Citind cele de mai sus, constat deja ca intelesul acestui text nu reprezinta nici 1/1000 din ceea ce am gandit. Deci, randamentul comunicarii este dezolant de mic.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: