Skip to content

Pe cand trezirea constiintei de sine?

March 8, 2013

In ultimele doua decenii societatea s-a comportat straniu, aparent inexplicabil. Au disparut sau sunt muribunde industrii care sunt absolut necesare (productia de tractoare si alte masini agricole, de ingrasaminte chimice, petrochimia etc.), au fost in pragul falimentului industrii care sunt rentabile prin definitie (hidrocentrale, productia de medicamente etc.), se afla in dificultate firme care au piata sigura pe termen lung (posta, fabricile de textile, de incaltaminte, industria alimentara  etc.), au aparut oameni bogati fara sa fi produs ceva, se importa produse agricole in tara cu terenul arabil cel mai fertil din Europa, au fost praduite padurile, la centrele de colectare a deseurilor sunt primite obiecte furate din infrastructuri si din activele firmelor, oamenii calificati si educati care emigreaza sunt inlocuiti tot mai greu pentru ca sistemul educational si de cercetare se degradeaza etc.

Toate aceste probleme, extraordinar de grave, cu implicatii strategice pe termen lung si foarte lung asupra tarii, nu sunt discutate in nici-o arena politica sau civica, ceea ce ne sugereaza ca nu sunt prezente in constientul societatii. Atunci, unde se afla acestea? Mai ramane ca ele sa existe doar in subconstientul societatii. Cu alte cuvinte, toate aceste nenorociri se petrec sub actiunea unor forte care sunt o reflectare a subconstientului societatii. Aceste forte se declanseaza automat, fara ca societatea sa fie constienta de ele. Societatea este decuplata de la propria constiinta, este inconstienta, traieste intr-o totala ignoranta de sine, necunoscundu-si tarele si nestiind ce se intampla. Mai mult, de exemplu, daca ti se pare straniu ca a disparut uzina de tractoare, devii suspect de nostalgie, desi nu are legatura cu prefectura. Adica, societatea nu constientizeaza gravitatea catastrofelor care i se intampla.

In acest timp, lasand la o parte exceptiile, constientul societatii aflat sub lumina reflectoarelor este ocupat de nimicuri, sistemul de valori este inversat, oamenii zilei sunt tot felul de gunoaie, sunt dezbatute tot feluri de aiureli, toate acestea si altele asemenea, paralizand societatea si lasand camp liber de actiune fortelor venind din subconstientul distructiv.

Ce este de facut? Politicienii pot sa initieze rezolvarea problemei in alianta cu specialistii autentici. Un diagnostic apolitic al societatii ultimilor doua decenii, facut de psihologi si sociologi, care sa scoata la lumina tarele, ‘monstrii’ din subconstientul societatii, ar fi un bun inceput pentru tratament. In cele din urma, tratamentul va trezi societatea, cu structurile, institutiile si cetatenii ei, devenind constienta de sine. Daca tratamentul nu se face in timp util, degradarea societatii va continua pana la un prag in care suportabilitatea devine prea dureroasa si va fi urmata de trezirea automata a constiintei de sine. Dar atunci, oare nu va exista riscul trezirii in forme imprevizibile? Cine are urechi, sa auda!

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: