Skip to content

Întâlniri de dincolo

December 21, 2012

Oamenii trăiesc pe Pământ în diferite perioade istorice. Apoi se duc undeva, într-un loc în care se întâlnesc cu toţii sau cu mulţi alţii, din alte timpuri? Dacă da, ce îi face comparabili, relaționabili unul în raport cu celălalt? Oricum, nu ceea ce au acumulat, au învăţat sau au fost pe Pământ. De exemplu, Arhimede, dacă se întâlneşte cu Einstein, este un mic copil în raport cu acesta; între ei este o distanţă în timp de peste două milenii. Si totuși, ei sunt comparabili. Pentru toate acestea ar însemna, că:

 • Tot ceea ce învăţăm sau devenim pe Pământ, are valoare doar aici, pe Pământ, ca să putem trăi. Dincolo, nu reprezintă nimic.
 • Pe Pământ oamenii din viitor pot să-i cunoască pe cei din trecut care au supraviețuit prin realizările lor. Relația nu este comutativă. Einstein l-a cunoscut pe Arhimede, dar nu și invers.
 • Dincolo are valoare cu totul altceva. Este ceva de care trebuie să fie în stare şi Arhimede şi Einstein şi prin care, oamenii se relativizează şi relaţionează între ei.
 • Dincolo, timpul pământesc dispare, nu mai există. Astfel, devine posibil să ne relaționăm cu toţi cei care au trăit pe Pământ în diferite etape istorice, poate şi cu alţii din alte planete sau lumi din Univers.
 • În afară de timp, trebuie să existe şi noţiuni comune, concepte, obiceiuri, scopuri, activităţi și valori care sunt valabile atât pentru Arhimede, cât şi pentru Einstein, pentru un cerşetor şi pentru un savant, pentru un european şi pentru un australian, pentru un copil şi pentru un bătrân etc.
 • Dacă timpul nu există dincolo, înseamnă că există veşnicia. Dar evenimente există?

Și întrebările pot continua până când ne vine ideea salvatoare de a căuta în Carte. Dacă!

From → Uncategorized

8 Comments
 1. Alexandra Cuncev permalink

  Mi-a placut

 2. George Naumof permalink

  Daca aici, pe Pamant, pentru a exista si functiona, a gandi si crea avem la indemana trupul, inclusiv creierul, ca un suport “hard” al “soft-ului” dobandit si care ne defineste (suntem ceea ce stim si ceea ce putem realiza) pe fiecare dintre noi, cum credeti ca acei care isi lasa “hard-ul” aici, in pamant ar mai putea functiona “dincolo”?
  Daca stiti raspunsul la aceasta intrebare, dati-mi-l, poate voi putea incepe sa cred ca ar mai fi vreo continuare dupa ce incetam sa mai fim vii, aici pe Pamant.
  Cu stima,
  G. Naumof

 3. Mai intai crezi si abia dupa aceea va functiona acel ‘dincolo’.

 4. George Naumof permalink

  Pare a fi dilema cu primordialitatea oului si a gainii.
  Cu stima,
  G. Naumof

 5. Furnica, fata de problema existentei omului ca fiinta superinteligenta, poate sa creada ca acesta exista si sa se comporte ca atare. Dar poate sa nu accepte ca omul exista fara a avea dovada stiintifica in acest sens. Ca urmare, furnica va studia de-a lungul a multor generatii si nu va afla nimic pentru ca nu-i sta in putere, in timp ce omul exista.

 6. George Naumof permalink

  Paralela nu este valabila. Furnica exista pe pamant ca si omul si are posibilitatea sa il perceapa prin vaz, tactil, auz?, miros? gust? si, chiar daca nu are instrumentele necesare sa il inteleaga pe deplin si sa afle ca omul este o fiinta superinteligenta, dar “ia nota” de existenta omului. In schimb, omul viu de pe Pamant nu are aceleasi conditii cu furnica, pentru ca nu traieste pe acelasi “plan” cu cei de dincolo.
  Daca va mai amintiti din filosofiile lui Evsei, cuprinse in “Pedeapsa de sine”, acolo se facea o paralela intre ciclul metamorfozei la insecte si ciclul metamorfozei la oameni, in care doar primele doua faze se petrec pe Pamant, faza intrauterina si faza vietii in trup, de la nastere pana la moarte, iar urmatoarea sau urmatoarele faze se petrec undeva “dincolo”. Chiar daca avem capacitatea sa ne imaginam cum ar fi “dincolo”, totusi ne punem intrebarea logica: daca pe Pamant a avut nevoie de trup pentru a exista si progresa, dincolo cum poate functiona in continuare fara suportul hard?

 7. Exemplificarea era destinata pentru a intelege deosebirea dintre a crede si a cauta ceea ce nu-ti sta in putere sa gasesti.

 8. George Naumof permalink

  Recunosc ca inca nu am puterea sa gasesc deosebirea dintre a crede si a cauta. Daca voi crede ca exista voi cauta. Altfel, par notiuni identice. Cred ca voi cauta iluminarea necesara gasirii deosebirii.
  Cu stima,
  G. Naumof

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: