Skip to content

Feudalism, eterna revenire

September 11, 2012

Sa fie oare, adevarat? Tot ce se poate. In fond, domeniile, proprietatile si zonele rezidentiale imprejmuite si pazite, multe cu ziduri inalte, nu sunt similare cu domeniile si castelele feudale? Sistemul propriu de paza, garzile de corp, nu sunt similare cu cetele de cavaleri care pazeau pe seniorii feudali? Iar seniorii nu sunt comparabili cu potentatii zilei? Chiar daca stiti adevarul despre ei, conteaza doar ca ei sunt potentati, iar dvs, simpli cetateni, sunteti precum iobagii din evul mediu (va rog sa acceptati aceasta postura, doar asa, de dragul analogiei). Coloanele oficiale de vehicule nu sunt similare cu cavalcadele medievale ale cavalerilor de odinioara care calcau satele, zburutacind gainile si ratele amaratilor?

Ca si atunci, exista clanuri care au obiceiuri si legi proprii, isi fac de cap alergand ca zanaticii pe sosele sau organizeaza curse pe strazile orasului, santajeaza si incaseaza taxe de protectie, se lupta intre ei distrugand bunurile publice, cetateanul este la cheremul lor, exista cartiere si chiar localitati controlate de astfel de feudali contemporani etc. Pentru a face ordine, autoritatea in evul mediu a fost insa mai eficienta decat in zilele noastre, pedepsindu-i pe multi, de la hoti ordinari pana la feudali de rang inalt.

Similar, gestiunea teritoriala poate fi realizata avand in vedere perspectiva strategica a retelei de judete la nivel national, dar si izolationist, ajungand la bunul plac al unui grup de interese sau al unui ‘baron’, analogia acestei din urma metode cu evul mediu, venind de la sine.

Asemanatoare sunt si epidemiile, cele din evul mediu precum ciuma, holera si altele asemenea, avand rezonante contemporane in sida, gripa aviara, gripa porcina etc.

Dar ceea ce este mai grav, valorile umane sunt din nou batjocorite ca si atunci, binele si raul sunt din nou inversate, munca intelectualului este ridiculizata, vrajitoarele leaga si desleaga, in fruntea celor mai buni este pus cel mai slab etc. Mai ramane sa fie reintrodusa arderea pe rug si asemanarea poate fi perfecta, nu?

Advertisements

From → Swirls

3 Comments
  1. avem arderea in scaune electrice

  2. Cuconitza Veta permalink

    Ati uitat uitat Cruciadele, centurile de castitate :D, si dreptul primei nopti ;).

    Partea cu vrajitoarele e de fapt un alt subiect. Merita dezvoltat din minim doua perspective. Una ar fi cea a ignorantei omului de rand care mai trage o speranta ca toate nemultumirile si neimplinirile pot fi rezolvate cu un simplu descantec. O alta, ar fi cea a magiei adevarate, a puterii dobandite prin cunoasterea fortelor necunoscute multora.Si probabil ca ar mai fi si altele. Dar oricate ar fi, ele se bazeaza doar pe simpla perceptie a imediatei realitati a fiecarui om. Ceea ce cred oamenii despre alti oameni si fapte este mai puternic decat sunt ele in realitate (oamenii si faptele).
    Asa ca oamenii de valoare atata timp cat nu sunt etichetati… nu exista..

    • Pentru ultimele doua chestiuni, poate ca un sociolog ar fi mai calificat sa gaseasca analogii contemporane. Pentru cruciade insa, etimologic vorbind, se intalnesc foarte rar cazurile care seamana cu acelea din evul mediu. Dar se poate spune ca astazi fenomenul este antisimetric fata de cel feudal. Ceea ce este insa mult mai grav, este ca exista campanii, similare cruciadelor, indreptate contra unor categorii sociale sau chiar popoare pentru ca nu au aceleasi convingeri politice, credinte religioase, pareri privind drepturile omului etc. Asa ca, feudalismul este prezent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: