Skip to content

Economia în rebound parasimpatic

September 9, 2012

Un rebound parasimpatic este o posibilă reacție a sistemului nervos parasimpatic atunci când cineva este atât de speriat de ceva, încât metabolismul său lucrează pentru a-l calma, dar uneori acest mecanism este prea eficient, cauzându-i moartea.

Ceva similar se întâmplă în economia unor țări aflate în condiții de criză economică. Politicienii speriați și instituțiile respective, în tentativa lor de calmare, fac eforturi disperate să reducă efectele crizei și nu mai mișcă nimic în economie. Autoritățile și managerii reduc cheltuielile, investițiile și creditarea, proiectele de infrastructură sunt reduse sau stopate, salariile sunt înghețate sau reduse, șomajul crește, practic încetează activitatea economică, adică economia moare de frică’. Mai mult, politicienii nu au curajul să analizeze indicatorii relevanți și evită folosirea datelor reale (’nu mă duc la doctor  pentru că o să-mi găsească vreo boală’).

Ce este de făcut? Politicienii și managerii trebuie să ia criza ca pe o mare oportunitate pentru dezvoltarea economiei și a afacerilor, la fel ca în orice altă situație instabilă. Soluția nu este să reducă activitatea și să se ferească din calea crizei, ci să alerge împreună cu criza și s-o ’călărească’, profitând de ea. Pentru o astfel de strategie însă, în loc de politicieni obișnuiți și manageri angajați politic, este nevoie de bărbați de stat, precum și de manageri profesioniști capabili să efectueze un management de tip rodeo al situațiilor de criză întâlnite de firmele lor în piață.

Advertisements

From → Mgmt & Org

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: