Skip to content

O dam anonima

August 28, 2012

Un amic m-a intrebat daca n-as fi disponibil sa lucrez la o strategie a transportului intermodal in Romania. I-am spus ca, dupa cate stiu, se agitau unii anul trecut cu problema asta, dar cum eu eram prins cu alte chestiuni, iar din grupul repectiv nu m-a contactat nimeni, nu stiu ce s-a mai facut in cestiunea respectiva. Devenind curios, ulterior am cules lucrarea si tot felul de impresii de la cunostinte, inclusiv de pe site-ul preferat (mt.ro), iar in cateva ore amicul mi-a trimis si el prin email varianta finala a acesteia, publicata in Monitorul Oficial.

Nu intentionez sa fac o critica a strategiei, mai ales ca nu este chiar atat de rea pe cat se spune,  si nici n-as putea s-o critic pentru ca, mai intai, ar trebui sa pun niste intrebari si nu stiu cui sa le adresez. Oricat as rasfoi lucrarea, nu vad nici-un nume de autor, lucrarea fiind depersonalizata, este ‘data anonima’, vorba lui Caragiale.  Este adevarat ca undeva, in subsolul unei pagini, scrie ca ‘Acest document prezinta strategia de transport intermodal elaborata si  propusa in conformitate cu prevederile Ordinului MTI nr. 758 din 24.09. 2010 privind constituirea si organizarea la nivelul MTI a Grupului de Lucru pentru elaborarea Strategiei Nationale de Transport Intermodal’.  Dar acest Ordin este imposibil de gasit in vreo baza de date, inclusiv la Monitorul Oficial si in portalul Ministerului de Justitie. Iar pe site-ul MTI, in august 2012 gasesti odinele ministrului doar pentru perioada 2001-2009. In sfarsit, acestea sunt totusi doar niste detalii. Concluzia este ca autorii sunt anonimi.

In fond, ce mare lucru era daca, in loc de fraza aceea lunga si plictisitoare cu ’Acest doc…’ erau trecuti cativa autori sau macar liderul lor sau cel putin, o persoana de contact pe care, noi astia ca alde mine,  s-o luam la o bere ca sa ne spuna dezbaterile aprinse de idei  si chestiile interesante netrecute in strategie. Autorii sunt anonimi nu numai pentru alde noi, ci pentru toata lumea, ceea ce este foarte grav si frustrant, in primul rand pentru ei, pentru ca nu le este cunoscuta si recunoscuta munca, izolandu-i de performerii din domeniu, dar si de restul contribuabililor care ar fi putut, cine stie, sa le devina fani, ca in fotbal.

Se considera insultati si restul specialistilor pentru ca nu se se stie cine, ce, cand si cum. Dar mai ales, ca par a fi segregati de breasla stiintifica. Pana si bibliografia este anonima. Ca autori citati, gasim doar nume de organizatii, titluri de materiale de sinteza si acronime de proiecte. Oameni buni, un acronim de proiect, de pilda, are in spate un sef de proiect care, in multe cazuri, trebuie mentionat. Exista foarte multi autori romani si straini cu rezultate stralucite in domeniu si ei se tem sa-i citeze? De cine? Poate chiar ei, autorii lucrarii, au contributii tari in domeniu, dar nu le stim pentru ca sunt anonimi.

De regula, cand autorii sunt anonimi, acestia nu-si dau interesul sa elaboreze o lucrare de inalta tinuta si calitate pentru ca nu sunt vizibili, adica nu sunt responsabili. Anonimatul produce pagube pentru ca raspunderea este impinsa la ministrul care semneaza strategia. Acesta o rostogoleste urmatorului ministru etc. Iar pentru dvs., cetatenii,  am o intrebare: cine credeti ca plateste in final?

Advertisements

From → Mgmt & Org

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: