Skip to content

Alienarea organizaţiilor

August 13, 2012

Alienarea este un concept psihologic, sociologic şi filosofic, desemnând o anumită relaţie dintre individ şi lume, între parte și întreg. Alienarea poate să cuprindă și organizațiile. O structură organizaţională sau instituţională care devine tot mai performantă ajunge să nu mai poată dialoga cu mediul socio-economic la nivelul potentialului său, ceea ce face să-şi atenueze relatiile sociale, economice și politice. De aici rezultă importanța interfețelor de comunicare, a glosarului de relaționare și implementare a rezultatelor acțiunilor sale, dar și a relațiilor de achiziție a semnalelor din mediul respectiv, a armonizării dezvoltării organizaționale și instituționale cu nivelul mediului socio-economic etc. Unele sisteme logistice sau de transport devin tot mai performante, dar cu intermodalitate redusă (spre alte moduri) sau neutilizate adecvat de societate (comunicare redusă spre mediul socio-economic, piață etc.). Este ca un geniu uman care nu se face înțeles. Un individ foarte inteligent ajunge să se simtă singur pentru că atinge un nivel înalt de cunoaștere pe care n-o mai poate comunica celor din jur în timp util. Izolarea se produce, atât pentru că interfața de comunicare este nepotrivită, dar și pentru că activitatea internă tinde spre perfecțiunea de care mediul socio-economic și logistic  nu are nevoie sau nu este pregatit s-o utilizeze. La nivelul opus, a se vedea incapacitatea autorităților naționale de a cheltui finanțarea europeană oferită pentru proiecte de infrastructură  în transporturi. Politicienii rămân prizonierii intereselor de partid și de grup și nu continuă proiectele celor dinainte. Rezultă o perpetuă resetare de politici, strategii, masuri, programe și proiecte.

Există o anumită alienare care poate produce o falie organizațională pe care o putem numi alienare inter-generații: generațiile trăiesc și muncesc pe paliere separate, nu există comunicare între generații, irosindu-se o enormă cantitate de cunoaștere acumulată. Ideal ar fi să nu existe separație între generațiile de indivizi intr-o comunitate. Anunțuri de tipul “angajăm tineri…” stimulează segregarea generațiilor, consacrarea vieții de palier a fiecărei generații. Este adevărat că ne naștem pe rând, dar murim la întâmplare.

Există riscul generalizării alienării societății, a comunităților și a organizațiilor prin stratificarea și segregarea lor pe niveluri. Este cazul să înceteze această separare de sorginte platoniană a lumilor și să fie înlocuită cu punerea în rețea a acestora. In fond, așa se și produce creșterea lor!

Advertisements

From → Mgmt & Org

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: