Skip to content

Un deja-vu peste decenii

July 21, 2012

Transmisia televizata a meciului de fotbal s-a incheiat tarziu in noapte. Asa ca, inainte de a merge la culcare, am butonat cateva  posturi TV. Deodata, am nimerit in mijlocul unei dezbateri regizata dupa toate regulile de ’condamnare a elementelor descompuse’. Un grup de politicieni si oameni de media, se aflau asezati in jurul unui singur reprezentant al celui fata de care se lua pozitie ’combativa’ de condamnare cu manie si revolta pentru nu stiu ce fapta comisese. Nu cunosteam prea bine persoanele de pe ecran si nici pe cel atacat in lipsa sau fapta sa care inflamase pe cei prezenti. Poate aveau dreptate, poate ca nu. Dar m-a socat scenariul tipic si limbajul de lemn din alte vremuri, mai ales ca la dezbaterea respectiva nu participau oameni in varsta. Moderatorul dadea cuvantul, pe rand, fiecarui tocmit pentru ’luare de pozitie’ si ’atitudine vehementa’ contra politicianului lipsa, avand grija sa monitorizeze ’luarile de cuvant’ pe care le asculta cu atentie simulata. Iar cand reprezentantul celui atacat incerca sa dea vreo replica, sareau cu totii, proferand expresii si caracterizari tipic calomnioase, imprecise, cu mai multe intelesuri, menite sa deruteze pe privitori si sa arunce o pata neagra asupra celui ce nu era de fata. Se spune ca atunci cand esti atacat cu atata inversunare, inseamna ca reprezinti o forta de care se tem cei ’cu musca pe caciula’ pentru ca le rascolesti aranjamentele si afacerile dubioase in care sunt implicati.

–         Sunteti sigura ca este vinovat Cutarescu? intreba aparatorul prezent pe o doamna din grupul atacator.

–         Trebuie sa fie vinovat! Impresia mea este ca doar el putea sa faca o asemenea fapta. Ca dovada, n-a aparut altcineva sa-si asume aceasta nelegiuire.

–         Nu asteptati un verdict din partea unei institutii oficiale, fie ea si din societatea civila?

–         Uitati-va la el cum continua sa-l considere nevinovat, ca si cum noi am fi prosti si el ar detine adevarul, se revolta un altul.

–         Eu doar va spun ca, pana cand se pronunta cineva in mod oficial asupra vinovatiei sale, nu este corect sa dati verdicte publice impotriva sa.

–         Dumneata nu vezi ca este vinovat, dom’le? Sa demisioneze! Iar daca se dovedeste ca-i nevinovat, suntem de acord sa ne cerem scuze.

–         Iar terfelirea nedreapta a imaginii sale, cine o mai poate repara?

–         Dvs continuati sa aveti o atitudine nesanatoasa, ignorand opinia contra acestui individ a majoritatii celor de fata, spuse moderatorul, ignorand faptul ca el insusi a premeditat structura invitatilor: un singur pro in fata unui grup de contras.

Din cand in cand, moderatorul relua intrebarea de control:

–         Cine se mai inscrie la cuvant? Dvs, domnule cutarica, n-ati intervenit; aveti cumva indoieli sa luati atitudine impotriva unui astfel de element care ne face tara de rusine? Vuiesc cancelariile europene, domnule!

Cel impins sa ia cuvantul baigui ceva, incercand sa se tina de firul pe care a fost programat sa-l urmeze, transpira din abundenta si sfarsi intr-o baltoaca de cuvinte din care puteai intelege orice.

–         Dar iata ca avem si-o interventie telefonica a unui telespectator revoltat ca exista astfel de elemente, precum acest Cutarescu ce refuza sa demisioneze, spuse moderatorul, anticipand ce era in mintea celui care sunase ‘spontan’ la emisiune. Acesta incepu la telefon o tirada de aiureli presarate cu expresii si cuvinte pretioase pe care se caznea sa le citeasca corect, aproape silabilisindu-le.

Faptul ca nu sunt implicat in jocurile politice m-a ajutat sa ma amuz copios. Dar, dupa un timp m-am simtit insultat  pentru ca mai sunt posibile astfel de mascarade prin care, unii incearca sa ne manipuleze atat de rudimentar. Este firesc sa existe confruntari politice, insa respectul fata de cetateni se vede in seriozitatea si rafinamentul metodelor de persuasiune asupra opiniilor acestora. Iar daca nu stiu cum s-o faca, sa apeleze la intelepciunea populara, unde vor gasi cel putin expresia ‘minte-ma frumos’.

Advertisements

From → Swirls

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: