Skip to content

De ce nu sunt credibile propaganda si vorbirea de rau

July 14, 2012

Intr-un sistem socio-politic in care nu exista reactie penalizatoare fata de afirmatiile care nu se confirma si promisiunile neonorate, pozitia normala a cetateanului este de a nu receptiona mesajele care vin dinspre politicieni, defaimatori, mincinosi etc.

In timpul tranzitiei din anii ‘90, un vizionar a propus solutii moderne de reorganizare a intreprinderilor, ceea ce a atras asupra sa ostilitatea celor care care se inghesuiau la praduirea acestora. Au raspandit zvonuri defaimatoare la adresa reformatorului, ajungandu-se in cele din urma la inlocuirea sa din pozitia de decident. Ulterior, desi zvonurile nu s-au confirmat si s-a dovedit ca reformatorul era onest si bine intentionat, iar solutiile sale puteau sa evite dezastrul care a urmat, n-a existat o reactie a sistemului in sensul penalizarii detractorilor, ceea ce contribuie la utilizarea in continuare a acestei proceduri in societate.

Similar se intampla in propaganda electorala. Politicianul cere voturile alegatorilor (’cumpara marfa’) in schimbul realizarii unor promisiuni (’contravaloarea voturilor’). El obtine voturile (’marfa este livrata’), dar nu-si respecta promisiunile (’nu plateste marfa primita’). Sistemul nu-l penalizeaza pe politician, ceea ce incurajeaza repetarea acestei scheme de propaganda electorala si-n viitoarele alegeri. Sloganul cu ’penalizarea mincinosilor la urne’ este o gogorita, mai ales in cazul unei tari cu cetateni toleranti si iertatori.

In toate cazurile, este necesara cel putin o institutie de tip ombudsman sau un sistem socio-juridic astfel organizat, incat sa existe legislatie, institutii si mecanisme care sa reactioneze automat si sa penalizeze pe detractorii, mincinosii si altii asemenea lor, chiar daca cei care sunt direct afectati nu reclama aceste comportamente care le degradeaza calitatea vietii. Dar, iata ca am ajuns la un nonsens: un astfel de sistem poate fi introdus in mod legitim doar de politicieni. Vor fi ei dispusi sa organizeze sistemul care sa-i penalizeze pentru minciunile lor si ale acolitilor respectivi? Daca da, atunci putem spune ca a revenit specia politicienilor care respecta pe cetateni.

Advertisements

From → Swirls

3 Comments
  1. Eu nu vad nimic bun ce se intampla la noi. Nu tin cu Base sau PDL dar USL-ul mi se pare groaznic. Putea rezolva problemele intr-un mod corect si in fata mea aveau credibilitate. Toti politicienii mint dar, parca astia mint mai tare ca tori.Suntem in campanoe electorala si cred ca vom afla cum se va valida alegerea dupa alegere, functie de….m-am saturat de politica romaneasca si am hotarat sa nu mai scriu nimic despre ea.

    • Eu nu ma refer doar la politicieni si cu atat mai putin, la anumiti politicieni. Ci la toti cei care nu-si respecta promisiunile sau mint, denigreaza, defaimeaza etc, stiind ca nu vor plati in cazul neconfirmarii celor spuse de ei. Daca ar exista reactie la neconfirmari, toti acestia ar deveni responsabili (sau…, nu?).
      PS: este regretabil ca nu mai scrii; esti in stare de texte savuroase si cu multe elemente care se duc spre arta. Poate ca dupa o vacanta de resetare, …mai stii?

      • Am inceput “Simfonia albastra”…sunt intr-un moment de aduceri aminte. Ai dreptate, am nevoie de-o resetare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: