Skip to content

Vinul, ca moderator de atitudine

June 9, 2012

Eram intr-o bodega, printre oameni dintr-o bucata, cand am observat ca unul dintre clienti, care tocmai intrase, se uita cu mare interes la televizorul montat pe perete. Stiind diferite vorbe intelepte spuse in legatura cu vinul, am inceput sa observ reactia respectivului cetatean la emisiunile TV, mai intai fara sa bea vin, apoi band gradual, cate un pahar in plus. Urmaream sa decelez efectele marginale ale vinului asupra atitudinii sale fata de cele vazute pe micul ecran.

Fara vin, era tolerant si intelegator cu cei care se produceau pe ecran. Acorda circumstante atenuante, incuraja pe cei cu initiativa, trecea cu vederea greselile gramaticale, ierta nihilismul fata de munca si lipsa de seriozitate civica, suporta umilinta de a vedea smecheria ridicata la rang de strategie etc.

Dupa un pahar de vin, l-am surprins parafrazand discutiile de pe ecran, atragandu-le atentia celor nerealisti ca viata nu-i o petrecere la club, tragandu-i de maneca pe cei  care bateau campii si multe altele, dar continua sa-i ierte, desi ignorau bunul simt, aratau o incultura crasa, un dispret uluitor fata de valorile traditionale etc.

Dupa al doilea pahar, s-a intamplat sa vada pe micul ecran niste cetateni care plecau de la picnic, lasand gunoaie ca dupa o invazie a maimutelor. ‘La tine acasa faci la fel, bolovane?’, l-am auzit spunand retoric. Pe un candidat in alegerile locale, care nu mai contenea cu promisiunile, l-a intrebat ‘cu ce, cum, cine, pentru cine’, iar pe celalalt, care delira niste nimicuri pe care le numea proiecte strategice, cum ar fi plantarea de flori pentru a umple vistieria comunitatii cu banii turistilor, la congratulat spunandu-i ‘Bravo, loaza! Dar de industrie, ai auzit ma prostovane?’ Se vedea ca citise despre pedagogul de scoala noua.

Dupa al treilea pahar, a vazut trei ‘dive’ care afisau un comportament iresponsabil, contrastand vizibil cu femeile obisnuite care trudesc pentru a produce valoare adaugata. ‘Sa aduca cineva un bici pentru putorile astea’, a rasunat vocea sa in incapere. A urmat o emisiune de actualitati in care se spunea ca banii europeni, pe care guvernantii  n-au reusit sa-i cheltuiasca, vor fi redistribuiti spre alte tari afectate de criza. ‘Pentru asa ceva, ar trebui ca politicienii sa fie adusi in boxa acuzatilor si sa plateasca pentru pagubele aduse noua, cetatenilor, cu voie sau fara voie’, se auzi vocea vinului baut, simultan cu cresterea agitatiei celor din jur.

Am simtit un fior care m-a facut sa-l conving sa renunte la al patrulea pahar. Un gand ma fulgerase: daca, in vino veritas, atunci urmatoarele pahare ar putea sa devina cu adevarat periculoase!

Advertisements

From → Swirls

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: