Skip to content

Biblioteca

May 19, 2012

(din memoria unui cercetator)

Din respect fata de colegii pe care si-i imagina savanti, zilnic venea printre primii la serviciu. La inceput, tanarul cercetator abia angajat se mira ca dintre cei 40-50 de colegi, erau prezenti doar 5-6.  Dintre acestia, tehnicianul era obligat sa fie prezent mereu pentru a raspunde la telefon; de fapt, raspunsul sau era invariabil ’nu este, reveniti’. Daca la celalalt capat al firului era un coleg sau vreun prieten al celui apelat, raspunsul era ‘este la biblioteca’. Uneori, persoana cautata era la minister, la beneficiar etc. Biblioteca insa, era invocata cu frecventa maxima, ceea ce facea sa sporeasca admiratia tanarului nostru fata de colegii care lipseau sistematic. ‘Anvergura si profunzimea lor stiintifica depasesc oferta de cunostinte a bibliotecii de la parter, ceea ce face necesara aprofundarea problemelor in bibliotecile din oras, unele fiind de mare renume’, gasi el o explicatie la sacrificiul acestora care se lipseau de lumina zilei, cufundandu-se in salile de lectura, printre tomurile si revistele de literatura stiintifica avansata.

Era vadit incantat cand auzea pe cei cativa care, inainte de a lua de la capat turul bibliotecilor, treceau dimineata pe la serviciu pentru 1-2 ore si comentau la cafea despre cele citite in ziua precedenta. ‘Dom’le, am inceput cu cateva brosurele, ca sa ma acomodez cu sala de lectura’, incepea discutia cate unul dintre ei. ‘Dar am trecut repede la tratatele in trei si cinci volume’, continua acesta, ceea ce extindea admiratia pe fata tanarului, pana la extaz.

‘Ieri am citit literatura veche’, incepea sa povesteasca un altul. ‘Abia se distingeau titlurile. Pe cat de prafuita era coperta, pe atat de mirific era continutul’. ‘Intr-adevar’, intari cu entuziasm tanarul cercetator, ‘este unanima parerea ca literatura veche reprezinta fundamentele stiintifice ale domeniilor de activitate actuale, scrierile moderne reflectand cu precadere progresul tehnologic care a venit ulterior’.

Mai greu era de inteles cand vreunul dintre ei, dupa un studiu intens la bibliotecile din oras, a doua zi avea dureri de cap teribile. ‘N-ar trebui sa exagerati cu cititul intens si prelungit’ spunea compatimitor tanarul cercetator, ‘trebuie respectata o anumita igiena intelectuala, dozarea efortului cu intercalarea pauzelor pentru refacerea potentialului creierului’. Apoi se oferea sa-i aduca de la farmacie un antinevralgic. ‘Nu-l ajuta medicamentele’, sarea un alt impatimit al bibliotecilor, ‘mai util ar fi o ciorba de potroace sau oaresce zeama de varza murata. Iar daca tot nu-i trece, ramane tratamentul – cui pe cui se scoate: revenirea la biblioteci, studiind la greu numai carti tari, de trei si cinci stele’.

‘Mare lucru si leacurile acestea naturiste si traditionale’, se minuna tanarul.

Advertisements

From → Swirls

2 Comments
  1. Aurica permalink

    Excelent, mi-ai adus aminte de anii tineretii in laboratorul naval…

  2. George Naumof permalink

    V-ati propus un serial pe aceste teme/scheme? Sunt curios sa aflu cat i-a trebuit tanarului “om de stiinta” sa inteleaga mediul in care intrase cu entuziasm si condescendenta.
    Cu stima,
    G. Naumof

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: