Skip to content

Dar … pisicile, stiu?

May 9, 2012

Din cand in cand, au loc discutii pro si contra, in diferite forme institutionale sau in mass-media, asupra oportunitatii unor reglementari de modificare a denumirii unor etnii minoritare. Ca nepriceput in ale politicii, problema modificarii numelui unei etnii, din X in Y, face sa ma napadeasca numeroase intrebari la care nu gasesc raspunsuri.

Este moral ca parlamentul unei tari sa decida modificarea numelui unei etnii minoritare? Daca da, noua denumire este valabila doar pentru minoritarii din tara respectiva sau pentru toti indivizii de pretutindeni?

N-ar trebui ca modificarea denumirii X a unei etnii sa fie rezultatul unui referendum efectuat in masa indivizilor sai?

La urma urmei, de ce trebuie modificat numele etniei? Si-au compromis numele traditional de sute de ani ? Sunt hoti, talhari, cersetori, vulgari, refuza educatia, jeneaza drepturile celorlati etc ? Daca da, ce-i opreste sa fie la fel si sub noul nume Y? Si atunci, dupa un timp, va fi din nou modificat numele etniei? N-ar fi mai bine ca ei insisi sa-si schimbe obiceiurile in bine pentru a-si transforma numele in renume? Mai ales ca, printre indivizii oricarei etnii trebuie sa existe si exemple demne de urmat.

In situatiile similare, aceasta practica ar trebui generalizata? Faptul ca Farfuridi a reprosat lui Trahanache, ‘Iar te faci chinez…’, ar trebui sa duca la modificarea denumirii minoritatii chineze? Sau expresia ‘liniste-te, dom’le, ca n-au navalit tatarii!’ ar trebui sa duca la schimbarea denumirii minoritatii tatare?

In acest context, ma duce gandul la cel care, la externarea din ospiciul unde a fost tratat pentru ca era convins ca este soarece si pisicile vor sa-l manance, si-a intrebat doctorul daca stiu si pisicile ca el nu mai este soarece. Si atunci, ma intreb la randul meu: cei de etnie X, stiu ca vor fi de etnie Y?

PS: orice asemanare cu realitatea este o intamplare nefericita, iar textul de mai sus nu pune la indoiala intelepciunea politicienilor, precum si a altora asemenea lor.

Advertisements

From → Swirls

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: