Skip to content

Balta

March 15, 2012

Recent, am intrebat un ‘tanar’ pensionar daca observa deosebiri esentiale fata de viata activa ritmica pe care tocmai a inchis-o.

“Nimic deosebit, cu exceptia timpului. Acesta nu mai are directie si nici sens. Zilele saptamanii nu se deosebesc intre ele, in afara zilei de duminica, aceasta fiind in continuare religioasa. Sambata nu mai este zi de week-end, iar ziua de vineri nu mai este TGIF (Thank God, it’s Friday, cum spunea o colega). Toate zilele sunt identice, nu se succed intr-o anumita ordine si, prin urmare, pot sa le numesc in orice permutare. Pot sa spun ca astazi este miercuri, iar maine este luni. Toate zilele inseamna doar ‘ceva’ intre duminici. Senzatia dominanta este ca timpul ‘balteste’, el nu mai curge intr-o anumita directie si intr-un singur sens. Parca as fi venit pe un fluviu temporal care a sosit in final la marea cea mare unde totul sta si, deocamdata, pluteste. Evenimentele sunt aleatorii si nu se intampla pe o axa a timpului, ci in aceasta balta temporala bidimensionala. Ziua si noaptea nu sunt relevante; dorm cand imi este somn, citesc, ascult muzica, vad filme, scriu, ma plimb etc., atunci cand este sa se intample.

Ceea ce ma nelinisteste insa, este ca in aceasta balta, timpul are doua dimensiuni, x si y, ale caror semnificatii nu le cunosc. Mai mult, este posibil ca baltirea sa nu fie vesnica, aparand candva variatii pe verticala z, ceea ce va transforma balta plana si linistita intr-o suprafata oarecare si furtunoasa. Iar miscarile pe verticala ar putea fi in sus, dar si in jos.

Asa ca, savurez balta cat mai intens”.

Spusele sale m-au dus cu gandul la zicerea ‘veseleste-te, inca nu s-a petrecut ce-i mai rau!’

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. George Naumof permalink

    Probabil ca unii “bosorogi in prag de pensie” stiu sau doar presimt ca ii asteapta balta si se incapataneaza sa nu devina “tineri pensionari”. Prefera sa mai navigheze pe fluviu, unde au directie si sens de deplasare, chiar daca viteza nu mai este ametitoare ca la inceputul carierei, decat sa fie nevoiti sa navigheze sau sa pluteasca in deriva prin balta. De obicei, zona lor de navigatie pe fluviu nu prea este accesibila tinerilor, altfel apar conflictele intre generatii, iar “bosorogii in prag de pensie” se trezesc aruncati cu barca lor direct in mijlocul baltii, dar fara vasle sau ghionder.

    Va urez sa ajungeti pe balta din proprie vointa si sa navigati de placere.

    Cu deosebita stima,
    George Naumof

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: