Skip to content

Inca un cerc inchis

February 29, 2012

Un cercetator, pe care-l  cunosc ca pe mine insumi, mi-a marturisit cu o zi inainte de pensionare ca are impresia unui deja-vu, a revenirii la punctul din care a plecat. Primul sau salariu net, obtinut ca tanar cercetator stiintific atestat, este practic identic cu ultimul, de aceasta data din pozitia de cercetator stiintific principal gradul I. El a inchis astfel un mare cerc al vietii, cel al vietii productive majore. Desi a evoluat de la minimul la maximul functiei stiintifice, salariul net este acelasi, fiind un invariant al vietii sale, precum amprenta digitala. Altfel spus, nivelul sau de trai a scazut.

Daca asa stau lucrurile in cazul celei mai complexe si dificile activitati omenesti, cercetarea stiintifica, avand impactul cel mai mare asupra societatii, ma intreb cat de dificila trebuie sa fie viata pentru cei care muncesc in domenii cu aport mult mai redus la bunastarea generala, multi dintre acestia pretinzand ca sunt politicieni, negustori, functionari publici, animatoare, asistente tv etc. Probabil ca acestia obtin venituri care abia le acopera costurile pentru o cana cu apa si-un coltuc de paine, zbatandu-se astfel intr-o neagra mizerie in lupta lor pentru supravietuire.

Unde mai pui ca, avand in vedere ca viata reprezinta si-o multime de cercuri, este posibil ca unii sa prinda si ultimul cerc pe care va trebui sa-l parcurga sprijinandu-se pe pensie, aceasta fiind mult mai mica decat salariul.

Morala: fiti atenti la primul salariu!

Advertisements

From → Swirls

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: