Skip to content

Consilier

November 18, 2011

Consilier inseamna ‘sfatuitor, sfetnic, specialist care rezolva problemele deosebite dintr-un anumit domeniu’ (DEX). Cu alte cuvinte, cand spui consilier, te referi la o persoana cu notorietate de specialist in domeniul respectiv, avand si o bogata experienta care-i da o doza de intelepciune, echilibru si autoritate in breasla. Astfel, acesta ar putea să sfatuiasca un sef, precum un ministru, poate sa gireze o strategie  (la care poate sa si contribuie) etc. Consilierul trebuie sa fie un fel de mentor al decidentului, oferindu-i acestuia reperul moral si de competenta care sa-i sporeasca increderea si siguranta actului decizional.

Ce se intampla in realitate?

În ministere si in alte institutii publice, institutii in care ar trebui sa existe, in primul rand oameni care au intelepciunea venita odata cu inaintarea in varsta, vizionari si buni strategi, se afla multi tineri, dintre care, unii iti dau impresia ca deseori le cade caciula peste ochi. Deunazi, a facut valva in mass-media o consiliera a unui ministru, o pustoaica placuta la vedere, atat de tanara incat n-ar fi avut timpul necesar nici macar pentru achizitia cunostintelor de baza in domeniul respectiv de activitate, cu atat mai putin pentru dobandirea competentei si întelepciunii strategice, chiar daca ar fi fost geniala. In plus, era membra in consilii de administratie ale unor firme mari si complexe, in care, oare ce fel de prestatie ar fi putut sa desfasoare?!

Luand ca repere doar oamenii de buna calitate, fie ei tineri sau in varsta, sunt de considerat ziceri precum cea a lui Gustave Flaubert: ‘ceea ce un batran vede stand jos, un tanar nu poate vedea stand in picioare’. Tanarul, fie el chiar genial, trebuie sa munceasca nemijlocit in domeniul specific pregatirii sale de baza, continuand achizitia de cunostinte pe fondul acumularii de experienta necesara validarii si consolidarii cunostintelor dobandite pentru a deveni specialist recunoscut. El invata sa lucreze cu oamenii, sa gestioneze resursele, sa-si pozitioneze activitatea in contextul general, adica se maturizeaza si devine mai intelept cu trecerea timpului.

Se intampla ca unii functionari publici sa se inconjoare de foarte multi consilieri, rivalizand cu insasi structura institutiei respective. Sa intelegem ca functionarii institutiei sunt atat de incompetenti, incat trebuie substituiti de consilieri? Sau invers, seful este incompetent?! In ambele situatii exista solutii mai bune de remediere.

Astfel de probleme altereaza si corupe actul decizional, fragmenteaza sistemul organizatoric si functional al institutiilor respective. Poate ca ar trebui revizuita actuala situatie a institutiei consilierului prin consultarea unor centre de cercetari sociologice si/sau de management.

From → Swirls

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: