Skip to content

Nevoia de repere absolute

August 29, 2011

Activitatile unui sistem sunt vizibile in functie de datele disponibile si de gradul de pregatire a decidentului sau a observatorului. Aprecierile nuantate asupra starii sistemului corespund unui hiperspatiu in spatiul n-dimensional sintetizat din valorile unui numar de n indicatori prestabiliti. Este necesar astfel, un sistem de indicatori prin care sa fie sintetizate imaginea sistemului si a eficientei sale, observate din exteriorul sau. Un sistem nu se poate privi pe el insusi din afara sa, creatura nu poate sa-l judece pe creator (Nu cumva vasul de lut va zice celui ce l-a facut: <Pentru ce m-ai facut asa?>, Romani 9.20).

Trebuie sa existe referentiale privind obiectivele care trebuie realizate sau valori referentiale ale indicatorilor care sunt utile in controlul optimal si in managementul continuu al sistemului. Acestia sunt ca ingerii [Plesu A. (2003) Despre ingeri, Editura Humanitas]: “…ingerii sunt dublul ceresc al omului. Suntem mereu insotiti de modelul nostru, de portretul nostru imbunatatit. Si suntem sau, in orice caz, ar fi bine sa fim, intr-un dialog permanent cu posibilul acestui portret. Ingerul ofera fiecaruia din actele noastre reperul epurei lui, adica desenul lui ideal. Langa fiecare ‘este’, ingerul asaza un ‘cum ar trebui sa fie’. El conjuga neobosit, la optativ, curgerea vietii noastre, asa cum am face-o noi insine daca am fi in conditia lui”.

Obiectivul natural al decidentului, al clientului, fie el persoană fizica sau o anumita comunitate, trebuie sa fie obtinerea de randament (profit) maxim. Ceilalti indicatori (viteza, calitatea serviciului etc.) sunt instrumente prin care este realizat acest obiectiv. Este important de considerat profitul pe durata de viata a produsului sau a serviciului logistic (LCP – Life Cycle Profit), dar si profitul realizat de-a lungul mai multor generatii, daca se considera efectele din afara ciclului de viata. Ar trebui considerat profitul pe durata sa de viata, dar si dupa aceasta, profit care tinde la zero la disparitia produsului si a urmarilor sale. Rezulta ca trebuie considerat un ciclu relevant (RC) pentru profit (randament) care poate fi mai lung decat durata sa de viata (LC).

Performanta progresiva este un reper absolut al normalitatii. Faptul ca omul trebuie sa realizeze in mod firesc lucrurile doar spre mai bine, rezulta din diferite puncte de vedere. Sistemele create de om, trebuie sa optimizeze un indicator, un criteriu decizional simplu sau multicriterial. „Urmariti ce este bine inaintea tuturor oamenilor” (Romani 12.17). Altfel, vine mustrarea „va adunati nu spre mai bine, ci spre mai rau” (1 Cor. 11:17). Iata de ce, similar, o societate comerciala, o institutie, trebuie sa progreseze in eficienta.

Aceeasi idee este exprimata si de filozoful roman Noica, pentru care, este valoros tot ceea ce aduce un plus de fiinta [Pamfil L. (2005) Etica a la roumaine în viziunea lui Noica, ID – nov.2005]. Etica ar fi arta de a capata un plus de fiinta fara a interfera negativ cu principiile de natura morala, ceea ce ar putea fi o definitie a conceputlui de durabilitate.

Lipsa trendului spre cresterea performantelor este echivalenta, in ipoteza stagnarii, cu a ramane intr-un interval al spatiului n-dimensional al indicatorilor (pentru n = 3, intervalul este o sfera). Daca cineva ramane in interval („in banca lui”), nu risca sa intre in conflict cu lumea de afara [Dumitrescu S. (2005) Ingerii domnului Plesu, ID sept. 2005]. Intervalul sau golul sunt spatii locuibile si nelocuibile (intangibile). Stagnarea, insa, duce la catastrofa, cum se spune si intr-o celebra comedie: „Un popor care nu merge inainte, sta pe loc. Ba chiar da inapoi” [I.L. Caragiale, O scrisoare pierduta].

From → Theo-Systems

One Comment
  1. George Naumof permalink

    Constat ca ati ajuns la concluzia ca in Biblie se pot gasi reazeme pentru orice teorie filosofica. Personal, nu cred. Biblia a fost creata intr-o etapa incipienta a dezvoltarii umane, atat sub aspectul cunoasterii asupra mediului, cat si al cunoasterii fiintei umane, dar si al conceptelor filosofice.
    Personal, nu cunosc decat doua repere absolute, respectiv temperatura minima absoluta, zero Kelvin si viteza maxima absoluta, viteza luminii de 300000 km/s. In rest totul este relativ si infinit. Cum nu toate sistemele au ca parametri cele doua marimi absolute, pentru a stapani un sistem (a gestiona obtinerea randamentului/profitului maxim posibil), logic este sa stabilim apriori parametrii ficsi ai sistemului si pe cei pe care ii lasam ca variabili. Daca mai stim si legile de legatura dintre acesti parametri, atunci nu mai avem decat sa rezolva sistemul de ecuatii creat de transpunerea legilor de dependenta in relatii matematice. De regula, ar trebui sa avem un numar de relatii matematice egal cu numarul de parametri pe care dorim sa ii determinam.

    Filosofare fructuoasa, adica cu randament sau cu profit.

    G. Naumof

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: