Skip to content

Preliminarii semantice in transporturi

June 24, 2011

La o analiză structurală şi funcţională a lanţurilor logistice se poate constata că transportul este mai degrabă multimodal decât intermodal. Chiar şi la limită, dacă se utilizează doar un mod de transport, se poate considera că participă şi restul modurilor de transport, dar variabilele ataşate lor au valori neutre. Fiecare lanţ logistic este o compunere de activităţi elementare, dintre care, unele fac parte din categoria transporturilor. Pentru generalizare, lanţul logistic este o compunere de obiecte şi morfisme ale categoriei logistice.

In limba română (DEX) există următoarele definiţii pentru ‘mod’ şi elementele de compunere ‘inter’, ‘multi’ şi ‘co(n)’:

Mod: fel de a fi, de a se manifesta al cuiva sau a ceva; fel în care se efectuează ceva; cale, procedeu, metodă.

Inter-: element de compunere însemnând ‘între’, care serveşte la formarea unor substantive şi a unor adjective (Din lat. inter, fr. inter).

Multi-: element de compunere care exprimă ideea de pluralitate şi care serveşte la formarea unor substantive şi a unor adjective (Din fr. multi-).

Co(n)-: element de compunere însemnând ‘împreună cu’ (Din fr. co(n)-, lat. cum-), care serveşte la formarea unor substantive şi a unor adjective.

In acest context, pot fi considerate conceptele de transfer intermodal (schimbarea modului de transport), transport multimodal (utilizarea consecutivă sau paralelă a mai multor moduri de transport), transport co-modal (bazat pe cooperarea modurilor de transport), transport modal (utilizând acelaşi mod de transport, fără schimbarea mijlocului de transport), transfer modal (eventual, transmodal, dacă transferul unităţii de încărcătură se realizează între două segmente ale aceluiaşi mod de transport) sau, pur şi simplu, transport. In locul noţiunii de transfer, se poate utiliza noţiunea de transbordare, atunci când nu există riscul unor confuzii.

Corelând aceste concepte cu cele utilizate curent în transportul contemporan, se poate spune că transportul intermodal este transportul multimodal cu utilizarea consecutivă a modurilor de transport între care se efectuează transferul intermodal al unităţilor de încărcătură, iar co-modalitatea este de fapt, transportul multimodal cu utilizarea în cooperare a modurilor de transport în condiţii de optim global.

Deşi, viziunea noastră privind viitorul conceptelor inter-, multi- şi co-modale, se bazează cu preponderenţă pe conceptul de cooperare, sunt relevante în aceeaşi măsură denumiri, precum colaborare sau conlucrare. In acest sens, sunt lămuritoare definiţiile cunoscute (DEX):

  • a coopera: a lucra împreună cu cineva, a colabora…;
  • a colabora: a participa alături de alţii la realizarea unei acţiuni sau a unei opere care se efectuează în comun;
  • a conlucra: a colabora (cu cineva), a-şi da contribuţia la o acţiune.

Putem astfel considera că intermodalitatea reprezintă abilitatea modurilor de transport de a coopera între ele.

Indiferent care sunt definiţiile acceptate, pentru a fi o entitate distinctă, lanţul logistic trebuie să aibă un caracter holistic bazat pe cooperarea şi integrarea modurilor de transport şi a altor activităţi logistice, să aibă o anumită coerenţă tehnologică, încărcătura transportată să fie unitizată şi eventual standardizată, să fie susţinut de documente unice sau care să fie, cel puţin, armonizate pe întregul lanţ logistic, să fie sub incidenţa unei legislaţii coerente.

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: